iFarm.nl

Main menu:

filler

Doorzoek blog

Feeds

Categorieën

Archieven

mei 2010
S M T W T F S
« Apr   Jun »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Roomba

20100501 Vandaag is er een nieuw wonder van techniek bij mij thuis gearriveerd: een robotstofzuiger. Ik wilde al langer zo’n ding hebben maar de prijs (vanaf 300 euro) vond ik aan de forse kant. Maar vorige week kreeg ik bericht van de energiemaatschappij dat ik geld terug krijg en dat kon wel worden ingezet voor zo’n goed doel.

Afgelopen zondag heb ik het goedkoopste model van het bekendste merk (Roomba 520) besteld bij Snel’s Webshop. De betaling was eenvoudig, via Internetbankieren (iDeal) en de bezorging zou aangetekend gebeuren via TnT Post. Woensdag al stond Louisa van TnT Post op de stoep maar ik was helaas toen niet thuis. Gelukkig kon ik het apparaat ook komen ophalen bij het lokale postkantoor.

Installatie was eenvoudig: er zat een uitleg voor ongeduldigen bij de gebruikershandleiding: 1 bladzijde met vier plaatjes. Het apparaat moest zo’n 3 uur opladen maar daarna kon ik op de (enige) knop drukken: clean. En daar ging hij dan! Hier is een video van zo’n apparaat in werking (niet van bij mij thuis).

Het programma dat de robot bestuurt, lijkt niet erg slim maar het is slim genoeg om de robot terug te sturen naar de basis als de batterij leegt begint te raken. Ik heb hem inmiddels ook getest op de eerste verdieping en de robot kon zelf “zien” waar de trap zit, en is daar dus gelukkig niet vanaf gevallen. De trap is trouwens een plek waarvoor ik nog de oude stofzuiger moet gebruiken, net als nauwe ruimtes tussen meubels waar de robot niet in kan rijden.

Drempels en tapijt zijn geen probleem voor de robot. Over een berg kabels reed hij ook zonder problemen maar een handdoek die op de vloer lag, liep vast in zijn wielen. Dat leverde een protest op (vrouwenstem in het Engels). Ik mis nog een programmeermogelijkheid (elke dag om 14:00 stofzuigen!) maar de modellen die dat wel hebben (Roomba 555+) zijn 100 euro duurder. De stofbak van het apparaat is kleiner dan bij een stofzuiger en moet dus regelmatig worden schoongemaakt. De zuigkracht is niet zo groot maar het is wel voldoende om mijn huis schoner te maken. Ik ben er weer blij mee!

Reacties

Reactie van Iris
Datum: 17 Jun 2010, 18:12

oohhh wat leuk! Zo’n ding heb ik nou ook altijd al willen hebben. En dan ook eentje om het gras door te laten maaien voor buiten!

Reageer