iFarm.nl

Main menu:

filler

Doorzoek blog

Feeds

Categorieën

Archieven

maart 2008
S M T W T F S
« Feb   Apr »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Fietsen naar Groningen

Alle spullen waren al verhuisd, op 1 ding na: de fiets. En dat had een reden: een fiets verhuis je als het even kan natuurlijk fietsend! Hier een verslag van de eerste etappe.

12:27: Vertrek van station Amsterdam Amstel. Het is koud (5C) en bewolkt maar het is tenminste droog. Het plan voor vandaag is: Amsterdam, Muiden, Almere, Lelystad, Dronten en Kampen. De af te leggen afstand is ongeveer 80km en de verwachte aankomsttijd is 20:00.

12:57: Diemen. Het gaat niet erg snel. Vanaf hier zit ik in onbekend gebied. Er staat een flinke noordenwind maar gelukkig is het eerste gedeelte richting oosten.

13:32: Kasteel Muiderslot! De attractie langs deze eerste etappe, wat mij betreft. Jammer dat ik mijn camera thuis heb gelaten. Kort daarna draait de weg naar het noorden, vol tegen de wind. Ik heb geen snelheidsmeter bij me maar ik denk dat de snelheid op deze stukken onder de 10 km/u zakt.

14:01: IJsselmeer gezien vanuit Muiderberg, een prachtig gezicht! De omgeving Muiden-Muiderberg is mooi om in rond te fietsen. Een aanrader.

14:13: Vanwege werkzaamheden kunnen er geen fietsers over het water tussen het Markermeer en het Gooimeer. Het alternatief is een veerpont die drie keer per uur vaart. Om 14:30 ben ik de enige klant die van het vasteland naar de polder vaart. Aan de andere kant staat ook maar 1 persoon te wachten: een oude meneer in een rood invalidenkarretje.

15:55: Station Almere-Centrum. Inmiddels zijn liggen er een paar stukken met flinke tegenwind achter de rug. Noordenwind kracht 6 was voorspeld en het gedeelte Muiderberg-Lelystad loopt recht naar boven. Het was maar goed dat ik dit al vooraf wist. Wat ik niet wist was dat ze in Almere doen aan ongelijkvloerse kruisingen. Als fietser moet je een keer of tien vijf meter klimmen en dat valt met die wind niet mee. Gelukkig is het nu droog en als de voorspelling klopt dan blijft dat vanaf nu zo.

In Almere wordt druk gebouwd. Ik schat dat er sinds ik er de laatste keer was er twee nieuwe wijken zijn bijgekomen. Er wordt ook druk geëxperimenteerd met vormen en kleuren. Hier is een voorbeeld daarvan waar ik vandaag langsfietste.

17:07: Een hagelbui?! Dat was niet afgesproken. Almere ligt alweer een paar km achter me en ik fiets richting Lelystad. Het was wel lachen met die afstandsbordjes richting Lelystad. Eerst nog 21 km te gaan, toen 20, 23, 21, 20 en weer 21.

17:37: Het fietspad houdt op en hier begint het vervelendste stuk van de reis. Negen km over een weggetje van drie meter breed samen met auto’s die hier kennelijk 80 per uur mogen en dat ook doen. Eng!

18:07: Lelystad. Nu op zoek naar de afslag naar Dronten. Het ergste is achter de rug. Vanaf Lelystad loopt de weg weer naar het oosten. De wind komt nog steeds recht uit het noorden en daar heb je dan minder last van.

19:50: Dronten. Het doorfietsen heeft niet lang geduurd. Om half acht is het donker geworden en de verlichting van deze fiets werkt met een dynamo. Dat fietst toch weer wat zwaarder. Nog 18 km te gaan naar Kampen, als de afstandsbordjes kloppen.

19:58: Jakkes! Na Dronten draait de weg naar het noorden en nu heb ik zowel tegenwind als een tegenwerkende dynamo. De verlichting uitdoen is geen optie want het is nu echt donker en ik heb geen zin om in een sloot terecht te komen. Gelukkig duurt het maar een km of twee maar het zijn wel hele lange km.

20:52: Het gaat nu echt maar langzaam vooruit. De wind waait en het is koud en donker. Ik heb geen idee meer hoe ver het nog is. Positief blijven: de maan komt op. Straks is het misschien wat lichter en kan ik de weg weer zien.

21:27: Kampen! Althans het begin van de bebouwde kom. Dat geeft de burger weer moed.

22:01: Station Kampen. Er waren geen familieleden thuis. De fiets gaat de stalling in. Ik ben meer dan negen-en-een-half uur onderweg geweest. Er was 1 grote stop (veerpont) en drie korte van een paar minuten. Langer dan dat stoppen ging niet, daarvoor was het te koud.

De rest van de afstand zal op een andere dag worden afgelegd.

En zo ziet de route er uit op afstandmeten.nl. Het valt nog mee. Een totaal van 91 km (een paar keer verkeerd gereden) en de route loopt meer oostwaards dan noordwaarts.

20080322

Lees verder op de pagina van etappe 2.

Reageer